uppdateras

Sociala medier som Instagram och Youtube ger inte längre samma genomslag som tidigare. Det larmar nu flera influencers som ser ett sjunkande engagemang och stora svenska influencers vittnar om hur det har blivit svårare för dem att tjäna pengar på sitt innehåll i olika kanaler. Det skriver nyhetssajten Breakit.

“Jag har färre visningar på min Youtube-kanal än jag haft tidigare”, säger Therése Lindgren.

Stefan Hallgren på influencernätverket Ninetone menar att Influencers idag måste hitta ett sätt att utveckla sig för att erbjuda publiken ett värde.

“Jag skulle säga att smekmånaden är över nu för influencers.”

De oroliga och föränderliga tider som hägrar för influencers gäller inte bara Sverige utan även influencers runt om i värden. Det beror till största del på det nya sociala mediet Tiktok som marknaden för influencers verkar ha förändrats drastiskt på kort tid.

“Jag har färre visningar på min Youtube-kanal än jag haft tidigare. Jag har aldrig tjänat så här lite pengar som jag gjort den här våren”, vittnade Therése Lindgren i en video på sin Youtube-kanal som Expressen har rapporterat om.

Hennes influencerkollega Linn Ahlborg har gjort liknande iakttagelser.

“Om ni går in och ser min första Tiktok, så är hälften av kommentarerna: ”Minns när du sa att du aldrig skulle skaffa Tiktok”. Men nu är jag ju här, så jag har uppenbarligen ändrat mig. Har ni missat att typ alla andra appar håller på att dö ut? Jag har liksom inte tänkt att min karriär ska ta slut än”, berättade hon.

I tidningen SvD har sociala medier-experten Alicia Pierrou, influencerchef på influencerbyrån Massfluencer, svarat på varför förändringarna sker.

“Instagram och Facebook hör till den gamla generationens sociala medier som försökte lista ut i vilken ordning man skulle få upp poster i sitt flöde, baserat på hur bra vän man var med en person eller hur mycket man tyckte om den personen”, förklarar hon och fortsätter:

“Tiktoks algoritm är baserad på intresse snarare än det sociala. Alla som har scrollat ett par timmar på Tiktoks ”for you page” får upp ett extremt pricksäkert flöde där det känns som att Tiktok känner en. Därför är det en väldigt beroendeframkallande app.”

REDAKTIONEN

Relaterat
Twitter är en ”kloak av så mycket smuts”

Leave a Reply