Home NYHETER Utrikes Afrika Coronan har skapat kris för prostituerade i Gambia

Coronan har skapat kris för prostituerade i Gambia

Coronan har skapat kris för prostituerade i Gambia

Jag pratade här om dagen med Pateh, som jag lärde känna för många år sedan när han var i Sverige. Han är prostituerad man i Gambia.

När jag träffade honom i Sverige för 10-talet år sedan, så skulle han gifta sig med Margareta, som då var 62 år och Pateh 25. De hade ”träffats” på Margaretas hotell. Pateh kände sig i Sverige som en köpt slav, han förstod ingenting av vårt system och valde ”bara försvinna”, med det första flyget från Sverige tillbaka till Gambia, det var jag som hjälpte honom, Margareta hade hans pass inlåst. Margareta är idag ”gift” med en annan man från Gambia.

Pateh har berättat att prostitutionen fungerar på annat sätt i Gambia än i Sverige. Hotellen kan t.om. bjuda på dusch, kläder och mat för man ska hålla sig omkring dem. När väl en kvinna blir intresserad, så är det oftast en veckolång prostitution, eller så länge som resan pågår. Det är middagar, utflykter, promenader och sex. I Svenska pengar brukar det vara normalt med ca 50 USD/dag. Vissa behandlar honom väl, som han verkligen är deras stora livskärlek, andra behandlar honom som en hund, man visslar på och ger kommando.
Vanligt är att hitta på ”stories” mamma är sjuk men de har inte pengar till läkare, systern måste sluta skolan osv. vissa kunder går att få ut ganska mycket extrapengar på det sättet, andra är som stenar och bryr sig inte, eller om de förstås det är lögner.

För Pateh har det här blivet ett jobb, inget han är stolt över men han ser inget alternativ för sin försörjning. Till familjen skickar han de mesta av pengarna och de tror han jobbar i en restaurang, fast det är möjligt de anar hur det ligger till.

Han berättar att för att orka med sitt ”jobb” måste han använda droger, finns inte en chans annars. Droger finns det gott om, det kostar nästan ingenting, även om det officiellt är illegalt.

Pateh är ofta extra populär hos Svenska kvinnor, då han lärt sig i alla fall lite Svenska. Vanligaste åldern på kvinnorna är 50-75 år.

Pateh berättar vidare att alla hotell står öde nu, ingen turism och självklart inga kunder för honom eller andra i hans situation. För honom är det förstås total kris, han frågar mig förstås om jag kan låna ut lite pengar till honom, jag säger han får inget lån av mig, men han ska få några 100 dollar istället.

Jag ställer en sista fråga i vårt samtal till Pateh om han skulle vilja sluta som prostituerad? – ”Självklart finns inget jag hellre skulle vilja, min själ känns uppäten, jag är invändigt död och känns som jag aldrig kan ha ett vanligt jobb, vanlig familj och vanligt liv. Men jag vet inte hur det skulle gå till, så många är beroende av mig och de pengarna jag tjänar.” Pateh fortsätter -”Coronan har visserligen gjort att jag inte får några inkomster, men om jag ska vara ärlig, så har jag ändå aldrig mått bättre”

Conny Andersson

Print Friendly, PDF & Email

Jobb i Sverige